Lublin, Kraków, Barcice… 16.10.2017

22.10.2017

Kawiarenka Obywatelska w Dąbrowie Górniczej, Kongres „Lublin inspiruje kobiety, kobiety inspirują Lublin” w Lublinie, Targi Seniora i 17. Dni Papieskie „Idźmy naprzód z nadzieją” w Krakowie to tylko niektóre wydarzenia, podczas których Anna Dymna opowiadała, w ostatnich dniach, o swojej działalności społecznej i pracy fundacji „Mimo Wszystko”.

O potrzebie wspierania potrzebujących i mądrym pomaganiu aktorka mówiła także w firmie Cisco w Krakowie. Z kolei w miniony piątek, jako gość honorowy, wzięła udział w spotkaniu osób chorujących na „rybią łuskę”, które odbyło się w Barcicach koło Nowego Sącza.

– „Rybia łuska” to genetyczna i, niestety, społecznie piętnująca choroba, która występuje w różnych, nieraz bardzo ostrych, postaciach – mówi Anna Dymna. – Osoby z tym schorzeniem były kilkakrotnie gośćmi mojego telewizyjnego programu „Spotkajmy się”.  Wiem zatem, ile ta choroba rodzi cierpienia, a także bólu psychicznego, którego źródłem jest brak zrozumienia przez otoczenie. Do Barcic zaproszono mnie dlatego, ponieważ, na początku tego roku, powstała fundacja „Ichtiozis”. Jej celem będzie także zabieganie o to, by „rybią łuskę” wpisano na listę chorób przewlekłych, rzadkich. Proszono mnie o radę i wsparcie. Mówiłam więc, że jeśli prowadzi się fundację, należy mieć pokorę, cierpliwość, a także głęboką wiarę w sens takiej działalności. Ale najważniejsze było to, że osoby z „rybią łuską” oraz ich rodziny przyjechały do Barcic z całej Polski, że ci ludzie mogli się poznać i dzielić doświadczeniami. Byłoby dobrze, gdyby powstała kampania społeczna, by społeczeństwo nie stygmatyzowało ludzi z „rybią łuską” i wiedziało chociażby, że tą chorobą nie można się zarazić.
Z Barcic Anna Dymna przeniosła się w inną przestrzeń swojej działalności społecznej – wczoraj, o 12.30, zainaugurowała  działalność kolejnego Salonu Poezji, tym razem w Teatrze Nowym im. Kazimierza Dejmka w Łodzi. Natomiast w sobotę wieczorem, podczas gali 6. Festiwalu Aktorstwa Filmowego im. Tadeusza Szymkowa we Wrocławiu, odebrała „Platynowego Szczeniaka” za całokształt swojej pracy artystycznej. A dzisiaj prezes fundacji „Mimo Wszystko” przebywa w Warszawie, w sprawach związanych z organizacją przyszłorocznego Festiwalu Zaczarowanej Piosenki. W studiu radiowej „Trójki” udzieliła też wywiadu do audycji zatytułowanej „Dzieci wiedzą lepiej”.

Autor: Fundacja Anny Dymnej Mimo Wszystko |